flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

95 річниця утворення арбітражно-судової системи України

21 листопада 2017, 09:17

21 листопада – День утворення арбітражно-судової системи України

 

Початком створення арбітражних судів на території України є період заснування 1807 року комерційного суду в Одесі. Згодом такі суди було створено у Феодосії (1819 рік) та в Ізмаїлі (1832 рік). Перехід від комерційних до арбітражних судів та комісій не змінював призначення цього органу — вирішувати спори, пов’язані з відносинами власності.

Днем утворення арбітражно-судової системи вважають 21 листопада 1922 року — день, коли було прийнято Постанову Ради народних комісарів УСРР про затвердження Положення про порядок вирішення майнових спорів між державними установами та підприємствами.

Арбітражні комісії, що діяли з 1922 по 1931 роки, були наділені судовими функціями. Комісії здійснювали провадження за правилами цивільно-процесуальних кодексів союзних республік, проте з відмінностями, що обумовлювалися особливостями підвідомчих їм справ. Рішення місцевих арбітражних комісій могли бути оскаржені до Вищої арбітражної комісії при Українській економічній раді.

У Черкаській області утворення арбітражної системи пов’язано зі створенням органів управління області, адже саме при облвиконкомі у 1954 році був створений державний арбітраж області, біля джерел становлення якого стояв арбітр Шустов Павло Матвійович.

Першим головним державним арбітром області був Шраменок Георгій Леонович, який з 1966 року працював на цій посаді протягом 22 років. Саме він поклав початок розбудові державного арбітражу області. Разом із ним працювали арбітр Махнюк О. Я., старший консультант Почкін Т.У. та друкарка Тушевська Г.Я.

З 1986 року розпочалося збільшення штатної чисельності працівників облдержарбітражу, зміцнення його матеріально-технічної бази та поліпшення умов праці. Цього ж року арбітрами стали Батов І.В. та Ольшанський Г.М., який пропрацював у системі арбітражних судів упродовж 13 років. У 1987 році на посади арбітрів призначено Синицю О.Ф. та  Гаращенко В.М. З січня 1989 року на посаду головного арбітра області було призначено Скибу Миколу Григоровича, який до цього працював заступником голови обласного суду.

Відповідно до Закону України «Про арбітражний суд» від 04 червня 1991 року № 1142-ХІІ облдержарбітраж було реорганізо­вано в арбітражний суд Черкаської області.

Законом України від 21 червня 2001 року № 2538 «Про внесення змін до Закону України «Про арбітражний суд» замість арбітражних судів було передбачено систему господарських судів. Господарські суди стали спеціалізованими судами в системі судів загальної юрисдикції. Назва суду змінилася – арбітражний суд Черкаської області став господарським судом Черкаської області.