flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі № 925/703/16 від 07 липня 2016 року

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

 

 "07" липня 2016 р.                                                     Справа № 925/703/16

 

Господарський  суд  Черкаської  області  у складі головуючого судді Гури І.І., при секретарі судового засідання Мирошниченко Б.В., за участю: Лебідя С.О. (від ініціюючого кредитора за довіреністю), арбітражного керуючого Звєздічева М.О., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні у приміщенні господарського суду Черкаської області матеріали справи  за заявою фізичної особи-підприємця Потапова Артема Олександровича до приватного акціонерного товариства “Карло Пазоліні Трейдінг” про порушення провадження у справі про банкрутство, 

 

ВСТАНОВИВ:

29.06.2016 до господарського суду Черкаської області надійшла заява фізичної особи-підприємця Потапова Артема Олександровича про порушення провадження у справі про банкрутство боржника – приватного акціонерного товариства “Карло Пазоліні Трейдінг”.        

         Заява мотивована тим, що безспірні вимоги ініціюючого  кредитора  складають 475 654,00 грн., з них:  472 000,00 грн. основного боргу та 3654,00 грн. судового збору згідно рішення Генічеського районного суду Херсонської області від 10.04.2015 у справі № 653/634/15-ц, що перевищує 300 мінімальних заробітних плат та несплачується з 24.04.2015 (дати відкриття  виконавчого  провадження) по даний час, тобто більш як  трьох місяців після встановленого строку для їх погашення, постановою ВДВС Генічеського районного управління юстиції від 29.02.2016 виконавчий документ повернуто стягувачеві у зв'язку з відсутністю  майна у боржника. Вимоги кредитора не забезпечені заставою. Тому в ініціюючого кредитора наявні підстави звернутися до суду із заявою про порушення справи про банкрутство  боржника.

         Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство надано довідку про кандидатуру для призначення розпорядником майна боржника арбітражного керуючого у справі Польянова Євгена Олександровича (ліцензія арбітражного керуючого № АВ397178 від 20.06.2008, свідоцтво №815 від 17.04.2013).

         Ухвалою суду від 30.06.2016 прийнято до розгляду заяву про порушення провадження у справі про банкрутство приватного акціонерного товариства “Карло Пазоліні Трейдінг”, підготовче засідання призначено на 07.07.2016, визнано явку представників сторін обов’язковою, зобов'язано арбітражного керуючого Польянова Євгена Олександровича надати господарському суду до 05.07.2016 заяву про участь у справі про банкрутство в якості розпорядника майна боржника, зобов'язано сторони до дня засідання надати суду наступні додаткові документи, докази, відомості, необхідні для вирішення питання про порушення провадження у справі про банкрутство.

Перед судовим засіданням до суду електронною поштою  надійшла заява з додатками від арбітражного керуючого Польянова Є.О. про згоду на участь у справі.

До суду також надійшла заява про участь у справі від арбітражного керуючого Звєздічева М.О.

Боржник представника  у судове засідання не напарив, до початку судового  засідання від представника  боржника за довіреністю надійшло клопотання про розгляд справи 07.07.2016 за відсутності представника  боржника.

 Від Нечепуренко Н.В. (солідарного боржника) надійшло електронне  повідомлення  про розгляд справи без її участі, та повідомила, що коштів на погашення солідарного боргу не має, борг не погашений нею та погашатися не буде.

У судовому засіданні представник ініціюючого кредитора заяву підтримав.

При вирішенні поданої на розгляд заяви судом застосовуються положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в новій редакції, чинній з 19.01.2013 та з наступними змінами, далі – Закон-2013).

Заслухавши представника ініціюючого кредитора та дослідивши наявні у справі докази, суд встановив наступне.

Відповідно до ст.10 Закону-2013 справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом. Безспірні вимоги кредиторів - це грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

10.04.2015 Генічеським районним  судом Херсонської області у справі № 653/634/15-ц винесено рішення , яким стягнуто солідарно  з приватного акціонерного товариства “Карло Пазоліні Трейдінг”  та Нечепуренко Наталії Валеріївни на користь ФОП  Потапова Артема Олександровича кошти в сумі 472 000,00 грн. , що є еквівалентом 20 000 Євро за курсом НБУ станом на 11.03.2015 р. та 3654,00 грн. судового збору .

На примусове виконання рішення 24.04.2015  видано виконавчий лист, який кредитором передано на примусове виконання до  ВДВС Генічеського районного   управління  юстиції Херсонської області.

29.02.2016 державним виконавцем ВДВС Генічеського районного   управління  юстиції Херсонської області  винесено постанову про повернення виконавчого  документа стягувачеві. 

Положеннями  ст. 543 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор  має право вимагати виконання  обов'язку частково  або в повному обсязі від усіх боржників разом, так і від будь-якого з них окремо, а  солідарні боржники залишаються зобов'язаними  доти, доки їх обов'язок не буде виконаний  у повному обсязі.

Таким чином, вказані обставини є правовою підставою порушення провадження у справі про банкрутство боржника.

Відповідно до ч.9 ст.16 Закону суд зобов’язаний ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, а також вжити заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави і зобов'язати ініціюючого кредитора опублікувати в офіційних друкованих органах оголошення про порушення справи про банкрутство (абз. 2 п. 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону).

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено арбітражного керуючого Польянова Є.О., який подав заяву про згоду на участь у справі, якого суд і призначає розпорядником майна боржника.

При призначенні розпорядника майна боржника суду належить  встановити розмір оплати його послуг та джерела її сплати. Згідно з ч.2 ст.115 Закону грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині.

Оскільки боржником не надано суду довідки про середньомісячну заробітну плату керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, суд визначає її в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Джерело оплати визначено Законом, витрати ініціюючого кредитора на ці цілі відповідно до ст.45 Закону-2013 відшкодовуються у першу чергу.

Згідно з ч. 10 ст. 16 Закону з метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

         Таке оголошення має містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10-12, 16, 19, 22, 45, 114, 115 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”,  суд –

УХВАЛИВ:

 

1.Порушити провадження у справі про банкрутство приватного акціонерного товариства “Карло Пазоліні Трейдінг” (вул. Чигиринська, 15, літ. А-V, А'-1, каб. 27,  м. Черкаси, 18030 код ЄДРПОУ 30964248).   

2.Визнати вимоги фізичної особи-підприємця Потапова Артема Олександровича до приватного акціонерного товариства “Карло Пазоліні Трейдінг”  на суму 475 654,00 грн., з них:  472 000,00 грн. основного боргу та 3654,00 грн. судового збору

3.Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

4.Ввести процедуру розпорядження майном боржника строком на сто п'ятнадцять календарних днів.

5. Призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Польянова Євгена Олександровича (свідоцтво  про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника  майна, керуючого санацією,  ліквідатора) №815, видане 17.04.2013;  адреса:  49044, м. Дніпропетровськ, пр. К.Маркса, 49, 3-1й поверх, оф. 308а; місцепроживання: 49094, м. Дніпропетровськ, вул.. Мандриківська, буд. 143, кв. 137 ) .

7.Встановити розмір оплати послуг розпорядника майна боржника – дві мінімальні заробітні плати за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень.

9.Вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

10. Встановити строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 16.08.2016.

Боржнику разом з розпорядником майна забезпечити: розгляд вимог конкурсних кредиторів; надіслання повідомлень заявнику про повне або часткове їх визнання чи відхилення із мотивованим обґрунтуванням підстав відхилення; надання суду копій надісланих повідомлень та доказів їх надіслання.

11.Визначити 16.08.2016  датою складення розпорядником майна реєстру вимог кредиторів та подання його на затвердження до господарського суду.

12.Визначити 06.09.2016 об 11 год. 00 хв.   датою попереднього засідання суду.

Засідання провести в приміщенні господарс319, тел. канцелярії: 31-21-49.

Оприлюднити на офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство боржника, текст якого додається.

13.Встановити строк проведення розпорядником майна разом з боржником  інвентаризації майна боржника до 26.08.2016.

 

Направити дану ухвалу: ініціюючому кредитору, боржнику, розпоряднику майна боржника, Головному територіальному управлінню юстиції у Черкаській області,  державному реєстратору  відділу реєстрації Черкаської міської ради , Придніпровському ВДВС.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного господарського суду в порядку та у строки, встановлені статтями 91-93 Господарського процесуального кодексу України.

 

 

 

         Суддя                                                                          І.І. Гура