flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови суду Єфіменко В.В. взяв участь у нараді голів апеляційних та місцевих господарських судів України

27 травня 2014, 15:50

Заступник голови суду Єфіменко В.В. взяв участь у нараді голів апеляційних та місцевих господарських судів України

         22 травня 2014 року у Вищому господарському суді України відбулася нарада голів апеляційних і місцевих господарських судів України, яку провів голова Вищого господарського суду України Львов Б.Ю.

         Крім голів судів господарської юрисдикції в заході взяли участь академік Національної академії правових наук України Притика Д.М., заступник голови Судової палати у господарських справах Верховного Суду України Колесник П.І., заступник міністра юстиції Ємельянова І.І., народний депутат України Ємець Л.О., голова Державної судової адміністрації Холоднюк З.В., та інші.

         Основною метою проведення наради було обговорення та вирішення проблемних питань, пов’язаних з функціонуванням системи господарських судів України, та координація подальших спільних дій щодо зміцнення довіри до судової влади України.

         Відзначаючи високий кваліфікаційний рівень фахівців системи господарських судів, голова ВГСУ закликав до максимальної відкритості судів.

         Торкаючись продовження судової реформи голова Вищого господарського суду України відмітив, що питання допуску справ до Верховного Суду України має вирішуватись самим Верховним Судом. На думку Голови ВГСУ ліквідація Вищих судів і відновлення трьохланкової системи не дасть позитивного результату, та навів відповідні негативні приклади судової практики, зокрема спірні питання практики вирішення цивільного позову у кримінальній справі.

«Для динамічного розвитку суспільства важливі дві складові: конкуренція і справедливий суд», - наголосив Львов Б.Ю. Крім того, він закликав законодавців та Верховний Суд України вирішити остаточно проблемні питання підсудності спорів. 

У свою чергу, академік Національної академії правових наук України Притика Д.М. також зазначив, що судова система не повинна бути закритою корпорацією, якщо суспільство не буде знати як працює судова влада, то і довіри відповідно до неї не буде.

Про останні законодавчі ініціативи розповів народний депутат України Ємець Л.О.

Вирішенню проблемних питань судової практики приділив увагу у своєму виступі заступник голови Судової палати у господарських справах Верховного Суду України Колесник П.І.

Заступник міністра юстиції Ємельянова І.І. поінформувала про діяльність робочої групи Мін’юсту по внесенню змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» та до процесуальних законів.

Голова Державної судової адміністрації України Холоднюк З.В. повідомив, що на початок року видатки для судової системи були затверджені Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» у сумі 4571,3 млн. гривень. На жаль, при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» позиція ДСА України не була врахована і бюджетні призначення на забезпечення діяльності органів судової влади зменшені на 218 млн. гривень, у тому числі для господарських судів на суму 33,5 млн. гривень.

Учасники наради відзначили, що головним завданням суддів сьогодні є якісне здійснення правосуддя, відкритість судової системи та інформування громадськості про роботу суду.