flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Начальник відділу з організаційно-кадрової роботи суду взяла участь у підготовці спеціалістів кадрового забезпечення на базі Національної школи суддів України

26 листопада 2014, 10:14

Начальник відділу з організаційно-кадрової роботи суду взяла участь у підготовці спеціалістів кадрового забезпечення на базі Національної школи суддів України

Заступник керівника апарату-начальник відділу з організаційно-кадрової роботи взяла участь у підготовці спеціалістів кадрового забезпечення на базі Національної школи суддів України, що проводилась з 17 по 21 листопада 2014 року. Навчання проводились для спеціалістів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва. В рамках програми підготовки спеціалістів було розглянуто наступні питання:

1. Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішення ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

2. Етичні основи судової діяльності. Правила поведінки та етика державного службовця.

3. Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Тлумачення норм антикорупційного законодавства.

4. Порядок організації проведення спеціальної перевірки щодо кандидатів на посаду державного службовця. Арифметичний та логічний контроль у деклараціях про доходи, зобов`язання фінансового характеру та майновий стан державного службовця.

5. Виконання судами вимог Закону України «Про захист персональних даних».

6. Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування.

7. Організація роботи суду з військового обліку. Виконання вимог Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу». Призначення та звільнення державних службовців, які перебувають на посаді тимчасово на період відсутності постійного працівника. Присвоєння рангів державним службовцям.

8. Організація роботи суду з виконання вимог Закону України «Про звернення громадян». Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян у суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб`єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». Розмежування звернень та запитів відповідно до Закону України «Про звернення громадян» та Закону України «Про доступ до публічної інформації».

9. Антидискримінаційне законодавство та практика його застосування. Вивчення аспектів застосування Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок.

10. Порядок проведення службових перевірок та розслідувань стосовно державних службовців. Формування кадрового резерву для державної служби.

11. Ведення обліку кадрів в судах. Підготовка документів для виходу на пенсію працівників апарату. Порядок обчислення стажу суддям, державним службовцям, службовцям, в тому числі, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, додаткової відпустки, пенсії.

12. Основні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Засади організації судової влади. Загальна характеристика судової системи України. Порядок зайняття посади судді суду загальної юрисдикції. Гарантії незалежності та самостійної суддівської діяльності. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Порядок призначення суддів на адміністративні посади. Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування. Суддівська винагорода. Стаж роботи на посаді судді, відпустки суддів.

13. Організація кадрового діловодства в місцевому та апеляційному суді. Складання номенклатури справ суду.

14. Складання описів справ з кадрових питань (особового складу). Підготовка до передавання на архівне зберігання справ з кадрових питань (особового складу).

15. Розмежування повноважень керівника апарату суду та голови суду з кадрових питань. Планування роботи з кадрами. Взаємодія з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Державною судовою адміністрацією України, територіальними управліннями ДСА України, органами суддівського самоврядування, іншими установами та організаціями з питань організації роботи з кадрами.

16. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об`єктивного та неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві.

17. Організація роботи з підвищення кваліфікації працівників апарату суду. Засади організації їх самоосвіти.

         За результатами проведеної підготовки спеціалістам кадрового забезпечення було вручено сертифікати Національної школи суддів України.