flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Радою суддів України затверджено Стратегію розвитку судової влади України на 2015 - 2020 роки

12 грудня 2014, 11:55

Радою суддів України затверджено Стратегію розвитку судової влади України на 2015 - 2020 роки

 11 грудня 2014 року у приміщенні Державної судової адміністрації України відбулося засідання Ради суддів України.

Голова Ради суддів України поінформувала членів Ради про те, що 15 грудня 2014 року відбудеться складення присяги суддями, призначеними на посаду судді вперше.

Радою заслухано голову Комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів України Тетяну Чумаченко про створення робочої групи з підготовки коментаря до Кодексу суддівської етики та вирішено створити робочу групу з підготовки названого коментаря до Кодексу у складі: членів Ради Чумаченко Т.А.,Гайдук Л.П., Гуревського В.К., Лебеженка В.О., Літвіненко Т.Я.,Мули О.Д, Котелевець А.В., Бутенка В.О., а також суддів: Дніпропетровського окружного адміністративного суду Горбалінського В.В., Кіровоградського окружного адміністративного суду Дегтярьової С.В., Дніпропетровського окружного адміністративного суду Кальника В.В., Апеляційного суду міста Києва Лапчевської О.Ф., Запорізького окружного адміністративного суду Максименко Л.Я., судді Верховного Суду України у відставці Шаповалової О.А. Головою вказаної робочої групи обрано Тетяну Чумаченко.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко поінформувала, що судова влада першою з усіх органів юстиції розробила свої стратегічні напрямки, тобто Стратегію розвитку судової влади України на 2015-2020 роки та чітко бачить перспективи свого розвитку. Очільник Ради схарактеризувала основні спрямування Стратегії та означила очікувані результати від її реалізації. Радою суддів України затверджено Стратегію розвитку судової влади України на 2015 – 2020 роки.

Члени Ради обговорили результати спеціальної Панелі «Ефективність реформування судової системи» у рамках Східного партнерств.

Так, проаналізувавши діяльність судів загальної юрисдикції міста Києва, Київської і Одеської областей, було констатовано, що основну частку завершеного провадження становили справи про адміністративні правопорушення (31%), цивільні та комерційні позови – 23%, інші справи – 20%, справи, що витікають з адміністративних правопорушень – 13%, кримінальні справи – 11%, особливе провадження у цивільних і комерційних справах – 1%. У цілому темпи розгляду справ в останні три роки зросли і сьогодні знаходяться на стабільно високому рівні (101%). Разом з тим, у процентному відношенні кількість судів, в яких темпи розгляду справ не нижче встановленої межі, збільшилася з 75% у 2011 році до 92% у 2013 році. Тобто ситуація з цим показником є кращою, ніж в інших європейських державах. Оптимальними виглядають дані по Іванівському та Кілійському районних судах Одеської області. У той же час в Ананіївському, Біляївському та Савранському районних судах Одеської області спостерігаються складнощі з опрацюванням справ, які надходять до суду. Членами Ради констатовано, що в Україні не отримали належного розвитку методи професійного використання сучасних засобів для оперативного управління діяльністю судів і підвищення їх ефективності (впровадження інформаційних технологій, систем забезпечення якості, безперервного контролю/моніторингу і оцінки), для чого рекомендується розвивати професійність і судове самоуправління. Радою прийнято рішення сприяти продовженню моніторингу та напрацюванню критеріїв оцінки діяльності судів, а також провести вивчення організації діяльності Ананіївського, Біляївського, Савранського та Комінтернівського районних судів Одеської області, зобов’язати голів названих судів розробити та запровадити заходи, спрямовані на забезпечення покращення організаційної діяльності цих судів, заслухати звіти голів названих судів щодо здійснених заходів.

Радою суддів України прийнято рішення про відзначення окремих працівників органів судової влади до Дня працівників суду.

Голова Ради суддів України привітала суддів та працівників апаратів судів із професійним святом та побажала всім здоров‘я, радощів, благополуччя, натхнення та миру.