flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт про стан здійснення правосуддя за 2014 рік

16 січня 2015, 12:24

Звіт про стан здійснення правосуддя за 2014 рік

 

Протягом 2014 року робота суду була спрямована на виконання вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо здійснення правосуддя в Україні з метою захисту прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, прав та законних інтересів юридичних осіб, інтересів держави на засадах верховенства права, сприяння економічним перетворенням в державі.

Кількість матеріалів та заяв, які надійшли на розгляд суду – 3 853. Порівняно з попереднім звітним періодом кількість матеріалів та заяв, які надійшли на розгляд суду збільшилась, оскільки у 2013 році на розгляд суду надійшло 3 370  таких заяв.

Протягом 2014 року судом було відмовлено в прийнятті 64 позовів та 534 позовних матеріалів повернуто, порушено провадження по 3 129 справах. Закінчено провадження у 3 080 справах, з урахуванням справ порушених у попередніх роках.

У 2014 році господарським судом було розглянуто 125 справ, де однією із сторін були підприємства, товариства, фермерські господарства та інші виробники сільськогосподарської продукції.

Судом розглянуто 179 спорів, пов’язаних із земельними правовідносинами. По предмету спору розглянуті справи поділяються на майнові та немайнові.

Майнових спорів даної категорії судом розглянуто 50. Серед них спори про: стягнення орендної плати за землю – 42, відшкодування (стягнення) збитків (шкоди) власникам землі та землекористувачам, у тому числі і завданих самовільним зайняттям земельних ділянок та використання земельних ділянок не за цільовим призначенням – 5, компенсацію втрат по сплаті земельного податку – 3.

Із них задоволено повністю 30 позовів, частково –  10, відмовлено у 8, залишено без розгляду – 2. 

Немайнові спори даної категорії складають справи про визнання актів недійсними, договірні та позадоговірні спори.

Зокрема, у звітному періоді судом розглянуто 81 договірний спір пов’язаний із землекористуванням. Серед них: 12 – про розірвання договору,  11 – про визнання договору недійсним,  37 – про внесення змін до договору, 5 – про зобов’язання укласти договір, 5 – про зобов’язання виконати умови договору, 6 – про визнання договору укладеним, 3 – про зобов’язання поновити договір, 2 – про визнання договору поновленим.

З них: 28 позовів задоволено повністю, 30 – частково, у 14 - відмовлено повністю, 3 - залишено без розгляду, у 6 справах провадження припинено.

Позадоговірних спорів даної категорії судом розглянуто 20, з них:

 4 - про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки;

 1 - про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою;

 5 - про витребування земельної ділянки із незаконного користування;      

 8 - про визнання права оренди на земельну ділянку;

 2 – про зобов’язання виконати певні дії.

За результатами розгляду цих справ судом позовні вимоги задоволено повністю у 5 справах, відмовлено повністю у 4, 9 позовів залишено без розгляду, у 2 справах провадження припинено.

У даній категорії судом розглянуто 4 спори із вимогою звільнити та повернути у власність самовільно зайняті земельні ділянки за позовами прокурора в інтересах держави в особі органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування до господарюючих суб’єктів.

Спори між господарюючими суб’єктами виникали з приводу: усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою; витребування земельної  ділянки із незаконного володіння та користування. Таких спорів судом розглянуто 3.

У 3 справах судом розглянуто позовні вимоги прокурорів до господарюючих суб’єктів про витребування земельних ділянок та повернення їх до державної чи комунальної власності.

У 8 справах судом розглянуто спори за позовами господарюючих суб’єктів до органів державної влади про визнання права оренди земельної ділянки.

У 2 справах судом розглянуто спори органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування до господарюючих суб’єктів про зобов’язання виконати певні дії, а саме: про зобов`язання надати доступ до об’єкту оренди.

Крім того, у звітному періоді судом розглянуто 26 справ про визнання незаконними (недійсними) та скасування актів державних органів, які стосуються землекористування. Провадження у 2 справах припинено, 1 позов залишено без розгляду, у 11 позовах відмовлено повністю, 9 - задоволено повністю, 3 - задоволено частково. 

Судом розглядались позовні вимоги про визнання недійсними та скасування актів (рішень): про передачу земельних ділянок у власність; про надання земельних ділянок у користування (оренду); про погодження місця розташування об’єкту та надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки; про затвердження технічної документації та інші.

 

Протягом 2014 року судом порушено провадження у 30 справах про банкрутство відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в новій редакції, чинній з 19.01.2013 та з наступними змінами, далі – Закон-2013), з них: 13 – за заявами господарюючих суб’єктів, 4 – по ст. 95 Закону-2013 за заявами самих боржників, 1 – за ст. 90, 91 Закону-2013 відносно фізичної особи-підприємця, 1 – за ст. 94 Закону-2013, 11 – за заявами державної податкової інспекції, з них: 1 справа відносно фізичної особи-підприємця за ст. 90, 91 Закону-2013.

  За цей же період завершено, з урахуванням справ порушених у попередніх роках, розгляд 80 справ. Провадження у цих справах припинено у зв’язку з винесенням ухвал про ліквідацію суб’єктів підприємництва та з інших підстав.

Аналіз справ свідчить, що більшість справ, розгляд яких завершено, було порушено за заявами органів Державної податкової служби України та Пенсійного фонду України відносно підприємств, які неспроможні сплатити заборгованість по податках та обов’язкових платежах. Зокрема, заявниками у звітному періоді були: органи Пенсійного фонду України – у 16 справах; органи Державної податкової служби України – у 19 справах; центри зайнятості – у 2 справах; господарюючі суб’єкти: юридичні особи – у 17 справах, фізичні особи-підприємці – у 7 справах; безпосередньо самі підприємства-боржники - у 19 справах, з них фізичні особи - підприємці – 2 справи. Як правило, боржники – це малі підприємства сфери торгівлі та послуг, сільськогосподарські, фермерські господарства та фізичні особи-підприємці.

У звітному періоді більшість розглянутих справ про банкрутство склали справи, провадження у яких здійснювалось із застосуванням статті 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», які порушувались у зв’язку з відсутністю боржника або його керівних органів за місцезнаходженням, неподання ним протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Причинами затримки розгляду більшості справ про банкрутство є як правило судові спори за заявами боржника про повернення його активів, в окремих випадках – розшук майна (зокрема автотранспорту), витребування документів, усунення попереднього ліквідатора банкрута за неналежне виконання обов’язків, об’єктивні перешкоди у реалізації нерухомого майна боржника (відсутність покупців, відсутність, неможливість виділення частки у квартирі, тощо), мораторій на здійснення процедур банкрутства стосовно підприємств паливно-енергетичного комплексу, ненадання згоди комітетом кредиторів на введення наступної процедури банкрутства, наявність боргу держави чи органу місцевого самоврядування перед банкрутом, а також інші перешкоди у завершенні ліквідаційної процедури боржника.

Заходами суддівського реагування на виявлені в ході розгляду справ про банкрутство порушення законності є надіслані до органів прокуратури повідомлення в порядку ст. 90 ГПК України

 

У 2014 році господарським судом розглянуто 204 справи зі спорів по розрахунках за енергоносії. У 2013 році судом було розглянуто 261 таку справу, що свідчить про незначне зменшення кількості спорів цієї категорії. Усі справи судом розглянуті у встановлені ст. 69 ГПК України строки.

Загальна сума заявлених до стягнення вимог по цих справах  становила: 

               у 2014 році – 257 781 296 грн.

               у 2013 році – 274 581 384 грн. 

Сума задоволених судом вимог:

                у  2014 році – 188 104 026 грн.

                  у  2013 році – 155 076 137 грн.

У 2014 році судом розглянуто 126 справ, пов’язаних з орендними правовідносинами. З них: 109 спорів майнового характеру та 17 спорів немайнового  характеру.

У 2014 році господарським судом розглянуто 21 справу, пов’язану з надходженням коштів до Державного бюджету України. Зокрема, у 13 справах за позовами Антимонопольного комітету України, як контролюючого органу у сфері захисту економічної конкуренції, в дохід Державного бюджету України стягнуто 984 175 грн.

У 8 справах за позовами прокурорів в інтересах держави в доход Державного бюджету України стягнуто 2 050 571 грн.

У 2014 році судом розглянуто 8 справ, пов’язаних із стягненням штрафних санкцій та шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Протягом 2014 року до суду надійшло 404 позовних заяв по спорах за участю фізичних осіб - підприємців. Із загальної кількості справ позивачами фізичні особи - підприємці являлись у 74 справах, відповідачами фізичні особи - підприємці були у 330 справах.

У 2014 році судом розглянуто 5 справ за участю суб’єктів підприємництва іноземних держав

В процесі розгляду справ судді приділяли увагу виявленню причин і умов, які сприяли допущенню порушень законності чи недоліків у діяльності підприємств, вчиненню правопорушень і злочинів у сфері господарських відносин.

Протягом 2014 року судом в порядку ст.. 90 ГПК України винесено 11 окремих ухвал та надіслано 9 повідомлень у правоохоронні органи про дії, які можуть мати ознаки злочину.

Усі окремі ухвали винесені по справах про розірвання чи виконання господарських договорів.