flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Рівень довіри суспільства до судової влади зростає: господарським судам висловили довіру 61% респондентів», – результати соціологічного дослідження

04 лютого 2015, 10:56

 

«Рівень довіри суспільства до судової влади зростає: господарським судам висловили довіру 61% респондентів», – результати соціологічного дослідження

22 січня 2015 року відбулася презентація результатів соціологічного дослідження "Оцінка роботи судової системи України", яке проведено соціологічною компанією "Research & Branding".

У заході взяли участь заступник Голови Вищого господарського суду України Геннадій Кравчук, заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко, Голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Михайло Макарчук, суддя Верховного Суду України Олександр Прокопенко, представники органів суддівського самоврядування, провідні юристи та експерти в галузі соціологічних досліджень.

Опитування проходило в листопаді - грудні 2014 року в 22 обласних центрах України і місті Києві, за винятком АР Крим, Донецької та Луганської областей. Респондентів розділили на дві групи: загальнонаціональне опитування - все населення України віком 18 років і старше та спеціалізоване опитування - безпосередньо учасники судових процесів на момент проведення опитування віком 18 років і старше.

Згідно з даними дослідження рівень довіри до судів і судової системи обумовлено ступенем інформованості про роботу судів: учасники спеціалізованого опитування довіряють судам і судовій системі набагато більше (40%), ніж учасники загальнонаціонального опитування (13%). При цьому слід враховувати, що 87% учасників загальнонаціонального опитування ніколи не брали участі у судових процесах. Найбільше довіряють учасники спеціалізованого опитування господарським судам - 61%, тоді як адміністративним і судам загальної юрисдикції - 57% і 45% відповідно.

На відміну від учасників спеціалізованого опитування, респонденти загальнонаціонального опитування не бачать суттєвої різниці між спеціалізованими судами і довіряють загальним, адміністративним та господарським судам так само, як і судам у цілому.

Що ж до законності та обґрунтованості рішень судів, то більше половини (59%) учасників спеціалізованого опитування, а також близько половини (46%) учасників загальнонаціонального опитування, які мають досвід участі у судовому процесі, вважають ухвалені судові рішення законними та обґрунтованими.

53% респондентів спеціалізованого опитування, а також 42% учасників загальнонаціонального опитування, які мають досвід участі у судовому процесі, вважають рішення судів справедливими.

Крім того, соціологи визначили фактори, які заважають покращенню роботи судової системи, зокрема, суперечливе й несправедливе законодавство, готовність позивачів і відповідачів вигравати спори за допомогою корупції, відсутність дієвих механізмів відповідальності суддів за незаконні рішення, невиконання та несвоєчасне виконання судових рішень, відсутність реальної незалежності суддів, у тому числі і від інших органів державної влади. При цьому такий фактор як наявність спеціалізованих судів, на думку респондентів, є найменш суттєвою перешкодою на шляху вдосконалення судової системи.

На переконання заступника Голови Вищого господарського суду України Геннадія Кравчука, недосконалість Закону України "Про судоустрій і статус суддів" заважає ефективності роботи судової системи. Водночас, за його словами, недостатнє фінансування також негативно впливає на належне функціонування системи і здійснення правосуддя. Крім того, він наголосив на відсутності дієвого механізму щодо забезпечення захисту суддів від зовнішнього впливу. Серед важливих чинників у формуванні громадської думки Геннадій Кравчук назвав політику та ЗМІ, а тому потрібно дотримуватися об'єктивності у своїй роботі, зокрема, у висвітленні діяльності судів.

У свою чергу, заступник Голови ВССУ Станіслав Кравченко в контексті заходів для підвищення довіри до суду вказав на важливість вдосконалення законодавства, без якого неможливо забезпечити ефективну роботу судової влади. На цьому також наголосила Голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко.

 

Результати соціологічного дослідження розміщено на офіційній сторінці ВГСУ в мережі "Facebook".