flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Ради суддів України

10 лютого 2015, 10:37

Відбулося засідання Ради суддів України

 

5 лютого 2015 року відбулось засідання Ради суддів України.

На засіданні були присутні члени Ради судів України, в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло, голова ради суддів загальних судів Павло Гвоздик, суддя Верховного Суду України Василь Гуменюк, член ради суддів господарських судів Володимир Погребняк, член  ради суддів адміністративних судів Валентина Ємельянова, голова Харківського апеляційного адміністративного суду Геннадій Бершов, заступник голови окружного адміністративного суду міста Києва Євгеній Аблов. Також на засіданні були присутні представники ЗМІ.

На засіданні обговорювалися питання: щодо стану незалежності судів і суддів; про результати роботи Ради суддів України у другому півріччі 2014 року; про затвердження Регламенту Ради суддів України; про затвердження Положення про Громадську раду при Раді суддів України; про дотримання вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів; про презентацію проекту "Система оцінки якості роботи суду в Україні"; про затвердження Орієнтовного плану роботи Ради суддів України на І півріччя 2015 року та графіку чергових засідань Ради суддів України у 2015 році; які виникають у зв’язку з набранням чинності Законів України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2014 року № 76-VІІІ, "Про Державний бюджет України на 2015 рік" від 28 грудня 2014 року № 80-VІІІ.

У ході обговорення члени Ради суддів України висловили занепокоєння ситуацією, що склалась навколо суддівської спільноти. Свої доводи та міркування виклали у відкритому листі, з яким вони звернулись до суспільства з метою привернути увагу до проблеми публічної зневаги до судової влади.

Крім цього, члени Ради суддів України визнали такими, що порушують конституційні гарантії незалежності та правового захисту суддів деякі положення Законів України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2014 року № 76-VІІІ, "Про Державний бюджет України на 2015 рік" від 28 грудня 2014 року № 80-VІІІ.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови Комітету бюджетного планування, фінансового та матеріально-технічного забезпечення Ради суддів України Богдана Моніча щодо питань, які виникають у зв'язку із набранням чинності Законами України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2014 року № 76-VIII, "Про Державний бюджет України на 2015 рік" від 28 грудня 2014 року, Рада суддів України прийняла низку рішень, серед яких: роз‘яснити судам процедуру скорочення штату, передбачену вказаним законом; щодо нарахування суддівської винагороди, а також доручити Державній судовій адміністрації України спільно з Радою суддів України розробити типові уніфіковані та оптимізовані штатні розписи місцевих і апеляційних судів, інше.

Радою суддів України також було затверджено Регламент Ради, орієнтовний план роботи Ради суддів України на І півріччя 2015 року та графік чергових засідань у 2015 році.

Наступне засідання Ради суддів України відбудеться 12 березня 2015 року.