flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя господарського суду Черкаської області взяла участь в роботі юридичного практикуму у Черкаській торгово-промисловій палаті

30 березня 2015, 13:45

Суддя господарського суду Черкаської області взяла участь в роботі юридичного практикуму у Черкаській торгово-промисловій палаті
 

    27 березня 2015 року у конференц-залі Черкаської торгово-промислової палати відбувся спеціалізований інформаційно-консультативний практикум для фахівців з юриспруденції на тему: «Повернення боргів, методи захисту в період напруженої суспільно-політичної ситуації та економічної нестабільності. Форс-мажор по-новому». Питання практикуму висвітлювала суддя господарського суду Черкаської області, заслужений юрист України, – Курченко Ніна Михайлівна.

Практикум проведено в рамках затвердженої програми:
1. Організація роботи з простроченою заборгованістю.
- Основні етапи побудови процесу стягнення боргів.
- Ухилення боржника від отримання поштових відправлень про виконання грошових зобов`язань.
- Зарахування зустрічних вимог.
- Правові досудові механізми впливу на боржника.

    2. Тактика ведення судового процесу про стягнення боргів, окремі важливі новації судового процесу. Новації у «форс-мажорі».
- Особливості цивільного і господарського процесів у спорах про стягнення заборгованості з урахуванням змін законодавства 2014 року.
- Виконання суб`єктами господарювання військово-транспортного обов`язку у особливий період для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань транспортними засобами і технікою.
- Новації у питаннях, пов`язаних із співвідношенням процентів річних і процентів за користування чужими коштами, нарахуванні інфляційного збільшення суми боргу.
- Порядок відшкодування вартості юридичних та інших послуг, пов`язаних з розглядом справи.
- Мирові угоди та стадії судового розгляду.
- Звільнення від відповідальності за невиконання зобов`язань за наявності форс-мажорних обставин. Новації законодавства 2014 року.

    3. Виконавче провадження.
- Відкриття та супровід виконавчого провадження.
- Основні етапи виконавчого провадження, як їх контролювати.

    4. Висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду у 2014 році заяв про перегляд судових рішень з підстав, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 11-16 ГПК України, п. 1 ч. 1 ст. 355 ЦПК України, п. 1 ч. 1 ст. 237 КАС України у спорах щодо виконання зобов`язань, зі спорів щодо виконавчої служби та виконавчого провадження.