flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено чергове щотижневе навчання працівників апарату суду

24 червня 2015, 14:51

Протокол

занять з працівниками апарату

господарського суду Черкаської області

 

24 червня 2015 року                                                                                   м.  Черкаси

 

Навчання  розпочато о 12 год. 20 хв.

 

              Присутні – керівник апарату суду Жицька Г.М., заступник керівника апарату – начальник відділу з організаційно-кадрової роботи Рикунова Л.М., Заболотна Л.А.,  Олененко С.П., Сабат М.М., Соколишина І.А., Мирошниченко Б.В., Хелис Н.М., Ковба І.М., Гень С.Г., Кенкеч О.С., Волна С.В., Олексенко Т.В., Яцен Ю.Ф.,    Олійник О.С., Гуленко Н.І., Лисенко Р.М., Піонтковська Н.Г., Брус Л.П.,          Шамрай Ю.Ю., Пастухова О.С., Литвин М.О., Абакумов К.В., Бойко Ю.В.,        Кадуха Н.В., Нестеренко А.М.

 

Відсутні з поважних причин – Макарченко Н.П. – в судовому засіданні; Голосінська Н.М., Лавріненко С.І., Буднік А.М., Радченко В.О., Вініченко О.Б., Станоєвскі В.А., Калініна Г.І., Агапов А.В., Олійник І.С., Коломієць Л.В.,        Биченко М.О., Козоріз О.І. – у відпустках.

 

Питання, що виносилось на навчання:

 

1.        Ознайомлення з Наказом Державної судової адміністрації України від 05.05.2015 №76 та Змінами до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року №30.

 

2.        Ознайомлення з рішенням Ради суддів України від 04.06.2015 №49.

 

3.        Ознайомлення з листом Київського апеляційного господарського суду віди 17.06.2015 №04-16/2610/15.

 

4.        Обговорення організаційних питань роботи суду.

 

По першому питанню порядку денного виступив начальник відділу комп’ютерного забезпеченя Сабат М.М.

 

  Ознайомив присутніх з листом Державного підприємства «Інформаційні судові системи» від 02.06.2015 №1487/15-Вих щодо виходу версії №1.23 КП «ДСС». 9 червня 2015 року відбувся о 10.00 відбувся семінар у режимі відеоконференцзв'язку, присвячений виходу версії КП «ДСС» 1.23. Наголосив, що впроваджені оновлення стосуються головним чином авторозподілу, тож, нового у роботі з програмою Діловодство для працівників апарату суду немає.

Дана версія включає в себе наступну основну функціональність:

- Відповідно до нової редакції «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» затвердженою Рішенням Ради Суддів України від 2 квітня 2015 року №25 та згідно наказу Державної судової адміністрації України від 2 квітня 2015 року №45 реалізовано наступні протоколи:

1. Протокол автоматичної зміни складу колегії суддів;

2. Протокол автоматичного визначення складу колегії суддів;

3. Протокол передачі судової справи раніше визначеному складу суду.

- На виконання Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» реалізовано:

1. Нові атрибути списку справ «Стадія розгляду справи (назва)» та «Стадія розгляду справи (дата)» для відображення поточної стадії розгляду справи на офіційному веб-порталі «Судова влада України»;

2. Можливість встановлення Дати набрання законної сили, рішення якого набрало чинності у частині – що проставляється у разі, коли рішення апеляційної інстанції в частині скасовує рішення суду першої інстанції, а в частині залишає його без змін;

3. Новий вид документа «Окрема думка судді». Типи документів даного виду будуть відправлятись до ЄДРСР,

 - В Табелі додана нова причина виключення судді з розподілу справ: «Призначення судді членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України»;

 - В параметрах системи, на вкладці «Авторозподіл справ» додано опцію «Враховувати резервних суддів при першому розподілі»;

 - Реалізована можливість пакетно відновлювати справи з архівних баз даних;

 - Відповідно до Рішення Ради суддів України від 2 квітня 2015 року№ 28 для господарських та адміністративних судів реалізовано умови та шаблон звіту «Базові показники роботи суду»;

 - Змінено деякі шаблони статистичних звітів, умови логічного контролю статистичних звітів;

 - Реалізовано нові показники для фільтрів користувачів, нові показники для друку, нові колонки в ресурсах;

 - Врахування зауважень суддів та виправлення помилок попередніх версій.

 

 

По другому питанню порядку денного виступила начальник аналітично-статистичного відділу Олененко С.П.

 

              Ознайомила присутніх з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 03.06.2015 №01-06/904/15 Про внесення змін і доповнень до пунктів 8, 12 інформаційного листа ВГСУ від 28.03.2013 №01-06/606/2013.

              У зв'язку з виникненням у судовій практиці питань щодо застосування Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 N 4212-VI) Вищий господарський суд України вважає за необхідне внести такі зміни і доповнення до пунктів 8, 12 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 N 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 N 4212-VI):

1. Пункт 8 доповнити абзацом третім такого змісту:

"Що ж до безспірності грошових вимог ініціюючого кредитора - органу доходів і зборів, то враховуючи, що стягнення з рахунків боржника - юридичної особи коштів у рахунок погашення податкового боргу здійснюється відповідно до умов і порядку, визначених Податковим кодексом України, а не Законом України "Про виконавче провадження", доказами їх підтвердження є рішення суду про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, що набрало законної сили, інкасовані доручення для примусового стягнення коштів у дохід бюджету в рахунок погашення податкового боргу та докази вжиття відповідних заходів щодо отримання заборгованості за процедурою, передбаченою Податковим кодексом України".

2. Останнє речення абзацу першого пункту 12 після слів "виконавчого провадження" доповнити знаком та словами ", а невиконання податкового зобов'язання - з моменту прийняття банком платника (боржника) інкасового доручення для примусового стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, оскільки списання цих коштів здійснюється відповідно до умов і порядку, визначених Податковим кодексом України, а не Законом України "Про виконавче провадження".".

По третьому питанню порядку денного виступила керівник апарату суду Жицька Г.М.

 

Ознайомила присутніх з листом Державної судової адміністрації України від 25.05.2015 №10-9846/15 щодо оплати праці працівників апаратів судів.

У зв’язку з численними колективними зверненнями працівників апаратів судів щодо встановлення їм посадових окладів відповідно до частини першої статті 147 Закону України «Про судоустрій статус суддів» (у редакції Закону України від 12.02.2015 №192-VIII) повідомлено, що зазначене питання вже було предметом розгляду ДСА України. Стосовно встановлення нових посадових окладів працівникам апаратів судів додатково повідомлено, що з метою виконання положень статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та у зв’язку з дорученням Віце-Премьєр-міністра України – міністра культури України від 17.03.2015 №4739/4/1-15 ДСА України листом від 25.03.2015 №11-5597/15 надіслала на розгляд Міністерству соціальної політики України відповідний проект змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 №268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці  працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів». Проте, за результатами розгляду згаданий проект не знайшов підтримки Мінсоцполітики.

Зважаючи на те, що схеми посадових окладів працівників апаратів судів не переглядалися з 1 лютого 2008 року, а встановлений розмір посадового окладу більшості посад не досягає навіть розміру мінімальної заробітної плати, ДСА України запропоновано відобразити схеми нових посадових окладів працівників апаратів судів у вигляді коефіцієнтів до посадового окладу судді з урахуванням норм статті 147 Закону та включити зазначені пропозиції до проекту змін, що вносяться до актів Кабінету Міністрів України.

За результатами розгляду в першому читанні 23.04.2015 на пленарному засіданні Верховної Ради України прийнято за основу проект нової редакції Закону України «Про державну службу», відповідно до якого підпунктом 7 пункту 4 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» абзац другий частини першої статті 147 Закону запропоновано виключити.

ДСА України принципово не погоджується з такою редакцією Закону України «Про державну службу». Зокрема у спільному листі від 13.05.2015 Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, ДСА України, адресованому Голові Верховної Ради України, були висловлені зауваження до зазначеного проекту закону, спрямовані на захист гарантованих державою прав працівників апаратів судів.

Проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо фінансового забезпечення працівників судової системи)», реєстраційний №2630, пропонується надати право Кабінету Міністрів України в цілому визначати умови оплати праці працівників органів судової влади. Таке втручання Кабінету Міністрів України, як найвищого органу виконавчої влади, у діяльність судової влади, зокрема, в питання оплати праці працівників апаратів судів, суперечитиме європейським стандартам та конституційним гарантіям щодо судової влади та призведе до порушення принципу верховенства права.

ДСА України підготувало та направило до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя свої заперечення щодо цього законопроекту. Крім того, спільними листами від 13.05.2015 Голові Верховної Ради України та Президенту України керівники найвищих органів судової влади висловили свою позицію щодо недопущення порушення принципу незалежності суддів та судової влади всупереч європейськии стандартам та конституційним гарантіям незалежності судової влади.

Повідомили, що питання збільшення кошторисних призначень на оплату праці у 2015 році планується вирішити у другому півріччі поточного року за рахунок понадпланових надходжень судового збору до спеціального фонду державного бюджету.

Враховуючи темпи надходження судового збору до спеціального фонду державного бюджету, виконання річного плану надходжень відбудеться у другій половині липня поточного року. Після виконання річного плану ДСА України буде здійснюватися ініціювання перед Міністерством фінансів України питання про спрямування понадпланових надходжень судам як додаткових бюджетних асигнувань спеціального фонду державного бюджету, включаючи оплату праці працівників апаратів судів.

До врегулювання питання виділення додаткових асигнувань, за узгодженням з Міністерством фінансів України з метою поточного забезпечення бюджетними асигнуваннями потреб на оплату праці ДСА України буде здійснювати наближення планових показників аналогічно квітню-травню 2015 року.

Так, у квітні-травні 2015 року за ініціативою ДСА України, для виплати суддівської винагороди суддям та заробітної плати працівникам апаратів судів наближено асигнування на оплату праці з нарахуванням у сумі 120 9323,8 тис. гривень.

 

По четвертому питанню порядку денного виступила керівник апарату суду Жицька Г.М.

 

Ознайомила присутніх з листом Київського апеляційного господарського суду від 08.06.2015 №09-16/9374/15.

8.06.2015 Господарський судом Черкаської області супровідним листом за №925/1848/14/7185/2015 від 03.06.2015 до Київського апеляційного господарського суду було передано матеріали оскарження ухвали від 20.11.2014 у справі №925/1848/14 за позовом ТОВ «Фірма Міг» до ПАТ «БМ Банк» про визнання недійсним договору.

На виконання вимог Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20.02.2013 №28 відділом документального забезпечення Київського апеляційного господарського суду здійснюється перевірка судових справ, які надходять до суду разом з апеляційними скаргами. Зокрема, відповідно п.2.1.6. Інструкції, відповідальними працівниками відділу, обов’язково перевіряється наявність додатків, вказаних у супровідному листі суду, здійснюється огляд стану справи (наявність томів, повнота підшивання матеріалів справи, наявність опису, відповідність змісту опису фактичній наявності документів, належність оформлення і засвідчення підписами та печатками опису справи).

Так, під час перевірки матеріалів оскарження ухвали №925/1848/14 було встановлено, що копія оскаржуваної ухвали місцевого господарського суду від 07.05.2015 не засвідчена гербовою печаткою суду, що є порушенням вимог п.2.4.23. Інструкції. Крім того порушено вимоги п.2.4.22 Інструкції.

З урахуванням викладених вище обставин, повертаємо матеріали оскарження ухвали №925/1848/14 від 20.11.2014 у справі №925/1848/14 для усунення недоліків.

 

Наголосила, на обов’язковому дотриманні Інструкції з діловодства в господарських судах України і звернула увагу, що її вивчення знову буде винесено на навчання з працівниками апарату суду для подальшого недопущення помилок в роботі.

Нагадала присутнім, що перед тим, які піти у відпустку, кожен працівник чи то у відділі, чи працюючи біля судді має завершити свої невиконані робочі справи, або передати їх для виконання іншому працівнику. Поки основний працівник буде перебувати у відпустці його обов’язки будуть покладені на інших працівників.

 

 

           Навчання закінчено о 16 год. 25 хв.