flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати анонімного опитування громадян-відвідувачів господарського суду Черкаської області

17 грудня 2018, 08:24

Результати анонімного опитування громадян-відвідувачів господарського суду Черкаської області

 

У період з 10 по 14 грудня 2018 року в господарському суді Черкаської області проведено добровільне анонімне опитування відвідувачів щодо якості та ефективності роботи суду.

Практична користь опитування полягає у тому, що отримані результати використовуватимуться для всебічного врахування думки громадян, визначення шляхів подолання існуючих проблем та прийняття рішень для їх вирішення, а також удосконалення діяльності Господарського суду Черкаської області.

Респондентам пропонувалось заповнити паперові анкети та відповісти на питання, що стосуються зручності умов перебування у суді, ввічливості з боку працівників суду, повноти та зрозумілості інформації, розміщеної на стендах, дотримання строків та процедур розгляду справ.

Анкета анонімного опитування складалася з двох блоків питань. У першому блоці містилися питання щодо загальної характеристики респондента. А другий блок питань був присвячений оцінюванню роботи суду за показниками доступності, ефективності та якості.

Перший блок запитань.

Загалом в опитуванні взяло участь 25 респондентів, з яких 64% опитаних – чоловіки та 36% - жінки.

Вікова приналежність опитаних: 20% - 18-25 років, 32% - 40-59 років, а найактивніше себе проявили відвідувачі у віці 26-39 років – 48%.

100% опитаних мають повну вищу освіту, з них 92% мають вищу юридичну освіту.

88% респондентів мешкають в населеному  пункті за місцем розташування суду, 12% - в інших населених пунктах

92% опитаних відповіли, що є учасниками судового процесу, 8% вказали інший статус.

Щодо частоти перебування в якості учасника судового процесу, 12% були учасниками судового процесу від 2 до 5 разів, 88% - 6 і більше разів.

В другому блоці питань в анкеті було запропоновано оцінити роботу господарського суду Черкаської області за показниками доступності, ефективності та якості.

100% опитаних легко знайшли будівлю суду, не зазнали жодних перешкод у доступі до приміщення суду, а також їх влаштовує графік роботи суду.

Більшість опитаних, а саме 48% вказали, що потрапити до суду та скористатись відповідними послугами людям з обмеженими можливостями зручно, на думку 44% респондентів для відповідної категорії осіб це зручно лише за наявності супроводжуючої особи, 8% опитаних висловились, що людям з обмеженими можливостями взагалі незручно потрапити до суду.

За результатами анкетування 80% респондентів цілком обізнані з роботою судів та суддів, 20% не цілком обізнані.

Більшість респондентів, а саме 96%, вказують на достатність місць для очікування, оформлення документів, підготовки до засідання.

100% опитаних вважають комфортними умови перебування в суді, а самі приміщення суду визнають чистими та такими, що перебувають в належному санітарному стані, інформаційні стенди розташовані зручно, відвідувачів повною мірою задовольняє наявна в суді інформація.

84% вказали, що їм завжди вдавалось додзвонитись до суду та отримати потрібну інформацію телефоном.

Що стосується необхідної інформації на офіційній сторінці суду на веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет, можна зробити висновок, що рівень користування даною послугою дуже високий, адже всі респонденти постійно користуються сторінкою господарського суду Черкаської області. 92% з них відмітили, що їм легко знаходити на сайті потрібну інформацію.

На запитання з приводу інформації, якої не вистачає на веб-сторінці суду, двоє респондентів вказали, що необхідно розмістити детальну інформацію про стан розгляду справ, а також інформацію про перебування суддів у відпустці чи на лікарняному. Решта опитаних утримались від відповіді на дане запитання.

96% учасників опитування позитивно оцінили професійність, доброзичливість, неупередженість та коректність ставлення з боку суддів та працівників апарату суду.

Крім того, відвідувачам було запропоновано оцінити ефективність організації роботи суду та надати відповіді на запитання:

- чи вчасно розпочинаються судові засідання? 64% респондентів відмітили, що судові засідання розпочинаються вчасно, та разом з тим 36% зазначили, що так відбувається не завжди;

- чи враховуються Ваші побажання при визначенні дня та часу засідання? "Так" відповіли 96% респондентів; «не завжди» - 4%.

Участь в судових засіданнях в режимі відеоконференцзв’язку приймали 44% опитаних, тобто більшість (56%) ще не приймали участь в таких засіданнях.

В цілому оцінкою "відмінно" оцінили якість роботи господарського суду Черкаської області 68% респондентів, 32% - відмітили "добре".

Із загальної маси опитаних 80% цілком довіряють господарському суду Черкаської області, 16% скоріше довіряють, ніж не довіряють, одному респонденту було важко відповісти на це питання.

Необхідно також зазначити, що 12% анкет містили пропозиції щодо покращень в суді. Так, були висловлені думки про необхідність встановлення WI-FI з вільним доступом для відвідувачів, виділення для суду додаткових приміщень, зокрема для облаштування гардеробної кімнати, а також завжди вчасно надсилати до ЄДР СР всі судові рішення.