flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

4 червня – День господарських судів України

01 червня 2016, 16:56

4 червня – День господарських судів України

 

Цього року господарським (арбітражним) судам України виповнюється 25 років.

Історія сучасного українського арбітражу почалася зі становленням у 1991 році незалежності України та переходом від планової до ринкової економіки.

Подія, що сталася 4 червня 1991 року, стала відправною точкою в розбудові системи господарських судів. Саме в цей день Верховна Рада України прийняла Закон України № 1142-XII «Про арбітражний суд». А вже 6 листопада того ж року був прийнятий Арбітражно-процесуальний кодекс України, який набув чинності з 1 березня 1992 року. З того часу 4 червня вважається днем створення господарських (арбітражних) судів України.

 

Кожен з нас в повсякденному житті постійно зіштовхується з різноманітними формами господарських відносин, таких як укладення різного роду договорів, представництво чиїхось інтересів, набуття чи втрата права власності тощо. Всі ці та інші відносини, пов’язані з організацією та здійсненням господарської діяльності, регулюються господарським законодавством України. І саме спори між учасниками таких відносин покликані врегульовувати господарські суди України. Необхідність їх існування на Україні була усвідомлена ще в XIX столітті, зокрема в 1807 році було створено комерційний суд в місті Одеса, згодом такі суди були створені у Феодосії (1819) та Ізмаїлі (1832), але згодом були перенесені відповідно до Керчі та Кишинева.

Необхідність віднесення господарських спорів до юрисдикції господарських судів обумовлена перебудовою народного господарства України, відмовою від адміністративно-командної системи і переходу до ринкової економіки, заснованої на рівності всіх форм власності, адже верховенство закону і права – одна з найбільш необхідних умов успішного функціонування всіх елементів ринкового механізму в Україні. Зважаючи на важливість дотримання та зміцнення законності в господарських правовідносинах, утворення господарських судів стало одним з найважливіших етапів в історії розвитку органів судової системи України.

Господарські суди України, зокрема і господарський суд Черкаської області, пройшли тривалий шлях розвитку від арбітражних комісій при вищих органах виконавчої влади до однієї з гілок судової влади в державі.

Історія створення, становлення та розвитку господарського суду Черкаської області безпосередньо пов'язана зі створенням та розвитком Черкаської області, яка утворена Указом Президії Верховної Ради Союзу РСР від 7 січня 1954 р. Зі створенням органів управління при облвиконкомі був створений і державний арбітраж області, біля джерел становлення якого стояв арбітр Шустов Павло Матвійович.

Першим головним державним арбітром області був Шраменок Георгій Леонович, який з 1966 року працював на цій посаді протягом 22 років. Саме він поклав початок розбудові державного арбітражу області. Разом із ним працювали арбітр Махнюк О. Я., старший консультант Почкін Т.У. та друкарка Тушевська Г.Я.

У січні 1989 року на посаду головного арбітра області було призначено Скибу Миколу Григоровича, який до цього працював заступником голови обласного суду.

Відповідно до Закону України «Про арбітражний суд» від 04 червня 1991 року № 1142-ХІІ облдержарбітраж було реорганізовано в арбітражний суд Черкаської області.

У 1992 році штатна чисельність суддів знову збільшилася і в суді вже працювало вісім суддів: голова суду – Скиба М.Г., його заступник Синиця О.Ф., судді Анісімов І.А., Дорошенко М.В., Калач В.В., Ольшанський Г.М., Упир І.І. та Швидкий В.А.

З 1998 року кількість розглянутих справ постійно збільшува­лася, спори ставали дедалі складнішими, тому з метою забезпечення належного розгляду нових категорій спорів (про банкрутство, про надходження платежів до бюджету), у 1998 році були створені спе­ціальні колегії з їх розгляду, головами яких було призначено Коваленка В.І. (у справах про банкрутство) та Дорошенка М.В. (у справах про стягнення податків, зборів (обов`язкових платежів). Також, у 1998 році суддями арбітражного суду Черкаської області були призначені Єфіменко В.В. та Курченко Н.М., які до цього працювали в загальних судах на посадах суддів.

У зв'язку зі збільшенням рівня навантаження у 1998-1999 роках, знову суттєво збільшилася штатна чисельність працівників суду. Склад суддівського корпусу у 1999 році поповнили Шумко В.В., Пащенко А.Д. та Василенко О.Б., які до призначення суддями тривалий час працювали у сфері господарських відносин і набули необхідного фахового досвіду для роботи у арбітражному суді. В цьому ж році першим заступником голови суду Указом Пре­зидента України було призначено Єфіменка В.В.

11 грудня 1999 року голові суду Скибі М.Г. присвоєно почесне звання «Заслужений юрист України». У статусі судді Скиба Микола Григорович пропрацював 35 років (на посадах народного судді, голови суду загальних судів, заступника голови обласного суду, головного арбітра області, голови арбітражного суду, голови господарського суду). 6 червня 2006 року голова суду Скиба Микола Григорович вийшов у відставку.

Указом Президента України від 9 червня 2006 року на посаду голови господарського суду Черкаської області призначено Потапенко Вікторію Вікторівну. 20 грудня 2006 року Указом Президента України на посаду заступника голови суду був призначений Хабазня Юрій Андрійович.

Указами Президента України від 07.08.2009 № 809/2009 суддя Упир І.І. та від 15.12.2009 № 1053/2009 судді Дорошенко М.В., Курченко Н.М. нагороджені почесним званням «Заслужений юрист України».

11 квітня 2014 року зборами суддів господарського суду Черкаської області обрано на посаду голови суду Потапенко Вікторію Вікторівну. Заступниками голови суду обрано Єфіменка Валерія Вікторовича та Хабазню Юрія Андрійовича.

1 квітня 2015 року зборами суддів господарського суду Черкаської області обрано на посаду голови господарського суду Черкаської області Потапенко Вікторію Вікторівну, заступником голови господарського суду Черкаської області обрано Хабазню Юрія Андрійовича.

У 2015 році пішли у відставку судді: Анісімов І.А., Курченко Н.М., Швидкий В.А., Шумко В.В.

На сьогоднішній день на посадах суддів працюють: Потапенко В.В. (голова суду), Хабазня Ю.А. (заступник голови суду), Боровик С.С., Васянович А.В., Грачов В.М., Гура І.І., Довгань К.І., Дорошенко М.В., Єфіменко В.В., Кучеренко О.І., Пащенко А.Д., Скиба Г.М., Спаських Н.М., Чевгуз О.В.

Двоє суддів мають стаж роботи за фахом більше 30 років, вісім – більше 20 років, двоє – більше 15 років та двоє – більше 10 років.

Апарат суду складається з п`яти відділів. Керівником апарату суду призначено Жицьку Г.М., заступником керівника апарату суду-начальником відділу з організаційно-кадрової роботи – Рикунову Л.М., начальником загального відділу (канцелярії) – Заболотну Л.А., начальником аналітично-статистичного відділу – Олененко С.П., начальником планово-фінансового відділу – Деменко Т.Б., начальником відділу комп’ютерного забезпечення – Сабата М.М.

Господарські (арбітражні) суди від самого початку їх виникнення довели, що основні принципи їх роботи – економічність і швидкість розгляду господарських спорів, що в кінцевому підсумку, забезпечує стабільне функціонування економіки країни загалом, тому складно переоцінити ту роль, яку відіграє ця ланка судової системи в економіці та, одночасно, у сфері правозастосування.