flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом задоволено позов прокурора про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

31 липня 2014, 16:46

Судом задоволено позов прокурора про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

Судом розглянуто справу № 925/842/14 за позовом Черкаського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в інтересах держави – Міністерства оборони України в особі квартирно-експлуатаційного відділу м. Біла Церква до товариства з обмеженою відповідальністю «ІСОПАК», за участю третьої особи на стороні позивача – державного підприємства «Рубін», про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки.

При комісійному обстеженні земельної ділянки військового містечка № 8 у м. Умань, титульним користувачем якого є КЕВ м. Біла Церква, було  виявлено самовільне використання землі та самовільна побудова газгольдерної станції відповідачем ТОВ «ІСОПАК» біля орендованого ним приміщення. Площа під спорудою 23,4 м2, площа під майданчиком 95,4 м2. Правовстановлюючі документи на використання відповідачем спірної земельної ділянки не надані. Порушення земельного законодавства відповідачем не усунуто, тому прокурор звернувся в суд за захистом державного права та інтересу на використання Міністерством оборони України земельної ділянки військового містечка № 8 у м. Умань.

На неодноразові вимоги суду відповідачем не подано доказів оформлення проектної документації на використання спірної земельної ділянки під розміщення газгольдерної станції на території військового містечка № 8, на початок будівництва, експлуатацію газгольдерної станції. Відповідач стверджував, що земельна ділянка використовувалась під розміщення та обслуговування орендованого приміщення та йому перешкоджали у використанні майна шляхом ухилення від надання в оренду вибраної ним земельної ділянки під розміщення газгольдерної станції. Твердження відповідача, що газгольдерна станція не введена в експлуатацію і не використовується не враховувалась судом при прийнятті рішення, оскільки використання станції в господарській діяльності не є предметом даного спору.

Рішенням господарського суду від 3 липня 2014 року (повний текст рішення складено 4 липня) позов задоволено повністю. Зобов’язано ТОВ «ІСОПАК» звільнити незаконно зайняту ним на території військового містечка № 8 земельну ділянку, що відноситься до земель оборони та перебуває в титульному користуванні КЕВ м. Біла Церква, площею 118,8 м2.